מה החשיבות במעשר כספים
העולם באופן שרירותי וטבעי מתחלק בצורה מתמדת לחלקים, לעשירים, גבוהים, בני עדות כאלו ואחרות ועוד מגוון חלוקות אחרות ומורכבות. אך כאשר מדבר במעשה צדקה כמו מעשר כספים, רוב הציבור הישראלי נחשבים לבני אברהם אשר נחשב למעשר הראשון בהיסטוריה שהעניק למלכים מעשר מהמלחמה במלכי סדום. אך מאז ועד היום מעשה של מעשר כספים נחשב נוהג יהודי ובו לוקחים חלק גם לא מעט כנסיות נוצריות ברחבי העולם, אך בביצוע פעולה זו שכן כמו שמו כן היא מפרישים 10% מסך ההכנסה של האדם. עם זאת בהלכה היהודית קיימים מעט חילוקי דעות, האם נוהג זה הוא מידה חסידית או שמא נגזר ממצוות מעשר עני.
התייחסות דתית ואזרחית למעשר כספים
רובנו הגדול מבקשים לתרום בחזרה לקהילה, בין אם בזמן פנוי שיש לנו ועד אל אזורים הקרובים אל ביתנו או לליבנו, כמו קבוצת הכדורגל של הילד או לשמש בוועד כזה או אחר. אך כאשר מדובר בפעולות של מעשר אין מדובר רק בפעולה אמונית בלבד, אלא ביכולת לבצע הלכה למעשה תרומה עבור משפחות נזקקות שאין ביכולתן לסיים את החודש, להעניק ליתומים ואלמנות יכולת לשלם דמי מחייה בסיסים ועוד. אך מלבד הממד ה"אזרחי" שבפעולת המעשר, התורה מתייחסת אל לא מעט פעולות של מעשר החל מתבואה הנדרשת במעשר ועד אל הכנסה כספית. אך אחת התייחסויות לכך נאמרת בספר משלי י-ב "וצדקה תציל ממות" המעידה אפילו על המתקת דינו של התורם.
איך מפרישים מעשר כספים?
מכוון שנוהג זה שורשו בתנך ועוד בהנהגות של אבותינו, אברהם ויצחק ישנן מספר פסיקות הנוגעות לדרך החלוקה של המעשר. ישנן פסיקות הטוענות כי את סכום ההפרש שהרי הוא 10%, יש להפריש מסכום הברוטו הכולל את שלל הוצאות הבית, התחזוקה, מחייה וכו. פסיקה מקלה יותר מורה על חלוקת המעשר מהכנסה הכספית, אך על שמירת כספי המשפחה או המחייה הפרטית של התורם. כך או כך תרומות אלו מאפשרות לרבבות של אזרחים במדינת ישראל, לסיים את החודש בצורה מכובדת, לשלם על טיפוליים רפואיים ובעיקר לשאוב תקווה לחיים טובים יותר.