כיצד היהדות מעודדת מעשר כספים?
מעשר כספים הוא ביטוי מוכר ביהדות המעודד הפרשה של כעשרה אחוזים מהרווחים של אדם לטובת צדקה. אמנם זהו מנהג המצוי במחלוקת על היותו חובה הלכתית או מידת חסידות. גם מקורו של המנהג אינו ברור באופן ודאי וישנם הרואים בו מנהג מן התורה או מנהג שמקורותיו מדרבנן. הנתינה מסוג זה מתבצעת בספר בראשית על ידי אברהם אבינו ומועברת גם ליעקב ויצחק.
ישנן הרבה פרשנויות לדרך שבה נכון ולכמות הראויה למעשר כספים. חלק מן הפרשנויות עוסקות בעיתוי ההפרשה – אם לפני קבלת כספים או אחרי. חלקן מתייחסות לסך הכולל ממנו יש להפריש – ברוטו או נטו, ואחרות דנות במי עליו לקיים את המנהג ולמי אין חובה בו. אך העיקר של המנהג הוא שאינו דתי ויכול להתבצע על ידי כל אדם באשר הוא מתוך כוונה כנה לתרום לרוות האחר.
איך ניתן לבצע מעשר כספים כיום?
עשרה אחוזים מהרווחים של כל אחד עשויים להגיע לסכום כסף משמעותי לאורך זמן שניתן לנצל למטרות ראויות מאוד כמו קניית מוצרי מזון והכנת אוכל לילדים ומשפחות נזקקות באמצעות בתי תמחוי, הכנת מארזי צריכה בסיסיים לנזקקים, או מתן תווי קנייה לרשתות שיווק.
כספים הנתרמים במנהג מעשר כספים יכולים לשמש גם לפרויקטים חברתיים שנועדו למטב את איכות חייהם של נזקקים כמו סדנאות ומסגרות חינוכיות או לימודיות שמסייעות לנוער בסיכון לרכוש כלים לחיים טובים יותר.
חשוב שתדעו לפני תרומת מעשר כספים
- מקובל לתת מעשר כספים גם בקבלת ירושה ויש הטוענים כי גם באירוע כמו חתונה או בר מצווה.
- נהוג להפריש גם יבול ותבואה כחלק מהמנהג כך שגם תוצרת חקלאית תיחשב כמעשר.
- היהדות מאמינה כי דבקות במנהג תשמר את עושרו של המפריש מעשר כספים.
- עסקים יכולים לתרום מעשר כספים גם כן ואין מדובר במנהג לאנשים פרטיים בלבד.
- תרומת כסף באמצעות קופת צדקה אינה נחשבת למעשר.
- ישנם אנשים ועסקים המנצלים את טוב ליבם של התורמים ומתחזים לנזקקים כדי לקבל מהרווחים של אחרים. בדקו היטב עבור מי אתם תורמים ובחרו בגוף ראוי שינתב את המעשר שהפרשתם ליוזמות חיוביות בלבד.