החשיבות במתן לאביונים בפורים
חגי ישראל מסמלים לא רק את חילופי העונות וסיום תקופות שונות בשנה, אלא גם לא מעט מנהגים, מסורות של עדות שונות וכמובן מצוות הדורשות מאיתנו לבצע מגוון רחב של פעולות. בין אם מדובר בחג הפסח בו נתבקש לאסוף את החמץ ולהבעיר אותו ובין אם מדובר בבניית סוכה בסוכות, אך בכל הקשור לחג הפורים המתקרב ובא ישנה מצווה אחת חשובה והיא מתנות לאביונים. מצווה זו חלה גם על גברים וגם על נשים ובמהלכה מחויב כל אדם לתת 2 מתנות לאביונים, כשאת ראשיתה התחיל מרדכי היהודי עם ביטול הגזירות של המן רשע ובכך עיגן את החגיגות במתנה לאלו שאין ביכולתם להתחדש לכבוד המאורע.
החשיבות שבמתנות לאביונים
ישנן מספר דעות כיצד ניתן ומומלץ לחלק מתנות לאביונים, אבל בתלמוד הבבלי מתקיים הדיוק בו יש להעניק 2 מתנות לאביונים או בצורה מעט יותר מדויקת "לפחות שניים". מצווה זו הינה בעלת משקל בחג הפורים, שכן למרות שהחג נסוב סביב הינצלות מהשמד וסעודות, חשוב גם לבקש גם בשמחתם של היתומים והאלמנות. הרמב"ם מתייחס להענקת מתנות לאביונים, כחשובה יותר מאשר סעודות או שליחת מתנות לבני המשפחה והקרובים. חיוב המצווה הוא ביום שבו נקראת המגילה וזאת מהפסוק "מפני שעיניהם של עניים נשואות למקרא מגילה", אשר ממחיש את המעמד המיוחד בו ממתינים האביונים לקבלת המתנות ומחכים לזמן קריאת המילה.
מתנה לאביונים כיום ודרכים נפוצות
מלבד הפסיקות שהזכרנו ישנם עוד כמה פסיקות ודעות בכל הקשור לשווי מתנות לאביונים, כאשר דעה אחת אומרת שיש לתת כסף עבור מנה מכובדת לאכילה, דעה אחרת אומרת שמספיק לתת פרוטה ואילו אחרת אומרת שמומלץ להפריש סכום מההכנסה. אך כיום ניתן לשלוח מתנות לאביונים דרך מגוון רחב של עמותות ברחבי הארץ, בין אם בצורה מקוונת ועד אל העברה בנקאית ואפילו תשלום באפליקציות התשלומים השונות. אך לצד אופי התשלומים ישנן, בחג הפורים כמו בחגים נוספים מתקיימים מגוון פעילויות עבור משפחות נזקקות, אביונים ובני הגיל השלישי. פעילויות אלו יאפשרו לנו לקחת בחלק בשמחה של לא מעט נזקקים בתקופה כל כך משמחת כמו חג הפורים.