דכאון? יש מה לעשות
המאה ה-21 קרויה בפי רבים גם 'עידן החרדה והדכאון', ולא בכדי. זהו עידן שבו כולם ממהרים, לא ממש ברור לאן. לחץ הוא עצום; לעבוד בעבודה טובה, להקים משפחה, להיות מוקפים בחברים, לא להפסיד שום דבר. מה הפלא שרבים מוצאים עצמם מתמודדים עם הדיכאון והחרדה, שמגיעות יחדיו בדרך כלל? ציפרלקס אם כן, הפך באופן טבעי למבוקש, כשהתכונות היעילות שלו נגד ההפרעות הללו, הופכות ידועות יותר ויותר.
התמודדות עם חרדה ודיכאון – ציפרלקס ונוספים
ציפרלקס הוא שם של תרופה ממשפחת ה- SSRis (מעכבי ספיגת סרוטונין סלקטיביים). מטרתו של הציפרלקס היא לשחרר סרוטונין בגוף, וכך להשפיע לחיוב על רמות האושר ושביעות הרצון בגוף. הציפרלקס מיועד למבוגרים מגיל 18 ומעלה ובדרך כלל אינה מאושרת לילדים, שמוחם עדיין נמצא בתהליך התפתחותי כלשהו. עם זאת, יש לציין שחובה להתייעץ עם רופא גם מגיל 18 ומעלה, לפני נטילת התרופה.
מלבד ציפרלקס שהוא הטיפול התרופתי, ידוע לנו שישנם טיפולים נוספים שידועים בכך שהצליחו לסייע למטופלים ומטופלות. חשוב לציין שבסופו של דבר, הצלחתו של טיפול מסוים תלויה ברמת הדיכאון והחרדה, בתחושותיו של המטופל ועוד:
- טיפול CBT – או בשמו הנרחב – הטיפול הקוגנטיבי- התנהגותי. בשיטת טיפול זו, נאמר שהמצוקה הנפשית נובעת מדפוסי חשיבה שליליים ששמים רגל למטופל, שלא תמיד שולט בהם. מטרת הטיפול הינה לאתר את אותו דפוס חשיבה שלילי ש"מאכיל" את ההפרעה והפסקתו, לצד הפסקת דפוסי התנהגות שמונעים מהאדם לקיים ולקדם את חייו. למשל, חרדה חברתית שמונעת יציאה מהבית למקומות הומים, ועוד.
- טיפול דינמי – כאן רואים דווקא במצוקה שנוצרה בתקופה מוקדמת בחייו של המטופל, כמקור לחרדה והדיכאון שהתפרצו. בלא מעט מקרים האדם כלל לא מודע לכך שהוא סובל מהן, והסימפטומים מאותתים על איזשהו קונפליקט פנימי תת-הכרתי, שנוצר בשל אותה חוויה מהעבר. כאן המטרה היא לאתר את אותו קונפליקט וללמוד להתעמת איתו, כך שלא יעצור את חייו של המטופל.
- הצטרפות למעגלי תמיכה – זוהי המלצה לכל מטופל, כתוספת לטיפול מול מטפל מקצועי. יש משהו חזק כל כך בלשבת יחד עם אנשים אחרים שחווים בדיוק את אותן סיטואציות, מרגישים את אותם תחושות וסובלים מאותן תופעות שהמטופל עצמו סובל מהן. זו הזדמנות ללמוד מאחרים, לצמוח יחד איתם ולרכוש כלים שייתכן שלא תמיד עולים במסגרת הטיפול עצמו. ביננו? יש קסם גם בחברויות שנוצרות מתוך המשברים הללו.
- לשתף גם את המשפחה – החרדה והדיכאון הן שתי הפרעות אישיות שרבים נוטים לראות בהן אחת. ההשפעה שלהן על הפרט היא אדירה, כשבנוסף לכך ישנה השפעה גם על הסביבה הקרובה של האדם – קרובי משפחה וחברים שלא תמיד יודעים כיצד לעודד ולהתמודד, לתמוך ולאהוב. איך מונעים מאיכות הקשר להידרדר במצב כזה? איך נשארים שם עבור האדם האהוב שנמצא במצוקה? אל תוותרו על טיפולים משפחתיים והדרכות, אלו יוכלו להציל את הקשר הקרוב וללמד אתכם כיצד להיות שם על הצד הטוב ביותר.
אם רק רוצים, אפשר להתגבר על הדיכאון והחרדה!
ציפרלקס ושאר שיטות הטיפול הם נפלאים, אך בסופו של דבר על המטופל עצמו לרצות לעבור את התהליכים הללו על מנת להעניק לעצמו אורח חיים איכותי וטוב יותר. במידה ונתקלים בהדחקה או חוסר רצון לשתף פעולה, כדאי לפענח את הדרך הנכונה לגשת אל האדם החולה ולהסביר לו בסבלנות ובעדינות שהכל אפשרי ושאתם כאן כדי לתמוך ולסייע בכל אשר יזדקק. שהרי בסופו של דבר, סביבה תומכת היא אחד הגורמים החשובים ביותר להצלחת הטיפול.